Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp

  1. Zuletzt aktualisiert am

België streeft naar het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in 2030 en staat voor een solidaire aanpak gebaseerd op de mensenrechten. Door de principes van de verklaring van Parijs en Durban te volgen, sluit ons land aan bij de inspanningen van de internationale gemeenschap.

Lees meer over de Belgische ontwikkelingssamenwerking

De DRC en België, partnerlanden

De Democratische Republiek Congo is het eerste partnerland van de Belgische overheidssamenwerking: ongeveer 20% van het totale budget van Enabel wordt hieraan besteed. De samenwerkingsbetrekkingen, die dateren uit 1960, zijn sinds 2001 door verschillende acties geïntensiveerd.

De vier prioriteiten van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking in de DRC

Het Belgisch-Congolese samenwerkingsprogramma is gebaseerd op de ontwikkelingsprioriteiten van de DRC, die met name zijn opgenomen in het Strategiedocument voor Groei en Armoedebestrijding (PNSD-2), in het Regeringsactieplan (PAG) en in het Nationaal Strategisch Ontwikkelingsplan (PNSD) en die van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Het wil bijdragen aan inclusieve en duurzame sociaal-economische ontwikkeling, het creëren van banen en een betere toegang tot sociale basisvoorzieningen. Deze thema’s vormen de rode draad van de ‘DRC-portefeuille’, die zich geografisch uitstrekt over negen van de zesentwintig provincies van het land.

Lees meer...

Bilaterale samenwerking

In navolging van eerdere samenwerkingsprogramma's, namelijk 2010-2013, 2014-2015 en 2020-2022, maakt het huidige samenwerkingsprogramma voor de periode 2023-2027, met een budget van 250 miljoen euro, deel uit van de continuïteitsacties die tijdens eerdere programma's zijn geïnitieerd. Er zijn vier belangrijke actiegebieden gepland, namelijk:

• Jeugd, opleiding, ondernemerschap en werkgelegenheid

• Basis sociale voorzieningen

• Landbouw en voedselzekerheid

• Inclusief bestuur

Dit programma beoogt een directe impact op ruim 3,5 miljoen mensen, en indirect op ruim 16 miljoen mensen.

Multilaterale samenwerking

Door het “full core”-beleid van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking dat sinds 2009 wordt gevoerd (bijdragen aan de algemene financiële middelen van multilaterale organisaties), zijn de geoormerkte bijdragen van de multilaterale samenwerking ten gunste van een specifiek land of een specifieke regio aanzienlijk afgenomen. Deze financiële strategie heeft niet alleen tot doel de effectiviteit en voorspelbaarheid van de hulp te verbeteren, zoals aanbevolen in de Verklaring van Parijs en de Accra Agenda for Action, maar ook om de administratieve kosten te verlagen.

Afgezien van de bijdragen betaald aan VN-agentschappen voor humanitaire acties en de verplichte bijdrage van de BE aan MONUSCO (vredeshandhaving in de DRC), hebben de bijdragen betaald door de multilaterale samenwerking en die nog steeds worden toegewezen aan de DRC voornamelijk betrekking op bijdragen aan VN-agentschappen in de sectoren van landbouw (IFAD), milieu (UNESCO), onderwijs (GPE), conflictpreventie/vrede/veiligheid en bijdragen aan het Junior Experts and Volunteers Program van de Verenigde Naties, evenals de Wereldbank. Wat onze bijdrage aan de EU betreft: voor de uitvoering van het MIP (meerjarig indicatief programma) van de EU in de DRC voor 2021-2027 is 424 miljoen euro gepland voor 2021-2024. Enabel voert met Europese fondsen ook contracten uit voor derden in de DRC, vooral met betrekking tot de steun aan de politie en de rechtsstaat.

Niet-gouvernementele samenwerking

De niet-gouvernementele samenwerking wordt uitgevoerd door Belgische NGO’s en institutionele actoren zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen (ITG), de Unie van Steden en Gemeenten, de APEFE, de VLIR en de ARES (universitaire samenwerking), het AfricaMuseum (KMMA) onder andere.

Het doel van niet-gouvernementele samenwerking is het ondersteunen van het Congolese maatschappelijk middenveld en het versterken van de vaardigheden en capaciteiten van de Congolese partners.

Er zijn een vijftigtal Belgische organisaties aanwezig in de DRC, wat een budget vertegenwoordigt van 36 MEUR/jaar (181,5 MEUR in 2022-2026).

Belgische NGO’s zijn vooral aanwezig op het gebied van de gezondheidszorg (Memisa, Action Damien, IMT, Médecins du Monde, etc.), landbouw (Oxfam Solidarité, Broederlijke Delen, Rikolto, Trias, etc.), mensenrechten (RCN Justice and Democracy, 11.11.11, CNCD 11.11.11, SOS Kinderdorpen, Advocaten Zonder Grenzen, enz.), onderwijs (APEFE, ACTEC, Via Don Bosco, enz.).

Humanitaire hulp

Tussen conflicten, armoede, ondervoeding en frequente epidemieën behoren de humanitaire behoeften in de DRC tot de hoogste ter wereld. De belangrijkste liggen op het gebied van voedselzekerheid, bescherming, hygiëne, water, onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting. Het Humanitarian Response Plan 2024 schat dat 25,4 miljoen mensen, van wie 50% kinderen zijn (op een totale bevolking van 113,6 miljoen), in 2024 humanitaire hulp nodig zullen hebben.

Conflicten drijven mensen niet alleen weg van hun huizen, maar verhinderen hen ook de toegang tot hun velden en markten, waardoor nog meer armoede ontstaat. Naar schatting worden meer dan 23,4 miljoen mensen geconfronteerd met acute voedselonzekerheid, nog steeds het hoogste aantal voor één land ter wereld, en lopen 3,6 miljoen mensen het risico op acute ondervoeding. De DRC wordt ook geconfronteerd met talrijke terugkerende epidemieën, waaronder Ebola, cholera, malaria, mazelen, pest, meningitis, polio, apenpokken, enz., die elk jaar duizenden sterfgevallen veroorzaken.

De DRC is een prioritair gebied voor de Belgische humanitaire strategie. De afgelopen jaren zijn de bedragen van de specifieke Belgische humanitaire financiering (geoormerkte financiering) bestemd voor de DRC, naast de flexibele financiering, blijven stijgen om vooral het hoofd te bieden aan de aanhoudende verslechtering van de humanitaire situatie in het land. In het bijzonder stegen ze van 15 miljoen euro in 2019 naar 20,4 miljoen euro in 2023.

Het is ook belangrijk om te specificeren dat gemiddeld de afgelopen jaren minstens 60% van de totale Belgische humanitaire hulp (gemiddeld bijna 200 miljoen euro) op een geheel of gedeeltelijk flexibele manier wordt toegekend aan internationale humanitaire organisaties om een ​​grotere flexibiliteit in de uitvoering ervan te helpen garanderen. van humanitaire acties en behendigheid in het licht van een humanitaire context die soms zeer volatiel kan zijn, zoals in de Democratische Republiek Congo.

BIO – De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden

De missie van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden is het bevorderen van de vestiging van een sterke private sector in ontwikkelings- en opkomende landen, om hen toegang te geven tot duurzame groei en ontwikkeling, in het kader van het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

BIO en zijn projecten in de DRC.

Hoe u een investering aanvraagt 

Subsidies voor vredesopbouw

De Belgische financiering voor vredesopbouw ondersteunt het Belgische buitenlandse beleid, dat zelf binnen internationaal goedgekeurde kaders valt. Deze omvatten de ‘Mondiale Strategie voor het Buitenlands en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie’, de ‘Duurzame Ontwikkelingsagenda voor 2030’ en de ‘Consolidatie en Duurzaamheid van de Vrede’-agenda van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Via dit soort financiering wil België bijdragen tot de opbouw van duurzame vredessituaties. Hierbij kan het gaan om het aanpakken van de oorzaken van instabiliteit, het bijdragen aan het voorkomen, bemiddelen en oplossen van geschillen, het verhelpen van de gevolgen van conflicten, of zelfs het ondersteunen van inspanningen om een ​​mogelijke terugval in crisissituaties te voorkomen. België geeft eveneens de voorkeur aan cofinanciering met andere donoren.

Meer informatie over de Belgische financiering voor vredesopbouw op diplomatie.belgium.be

Beurzen

Kom je uit een zuidelijk land, heb je een masterdiploma, heb je professionele ervaring en wil je je specialiseren door een studie in België te volgen? Jaarlijks roept ARES op tot het indienen van aanvragen voor beurzen.

VLIR-UOS biedt jaarlijks ook beurzen aan kandidaten uit 31 landen, waaronder de DRC.

Financiering voor lokale organisaties

Het microprojectenprogramma dat voorheen bedoeld was voor lokale organisaties is definitief afgesloten. De ambassade beschikt niet langer over een financieringsinstrument, en zelfs niet langer over een begrotingslijn die lokale organisaties zou kunnen financieren.

Deze laatste worden niettemin aangemoedigd om partnerschappen op te zetten met Belgische NGO's of zelfs internationale NGO's in het algemeen, die vaak de ontvangers zijn van projectoproepen rond verschillende thema's. Dergelijke partnerschappen kunnen ook een goede mogelijkheid zijn tijdens de meerjarenprogramma's van genoemde NGO's.

Zakelijke partnerschapsfaciliteit (BPF)

De BPF ondersteunt levensvatbare ondernemersinitiatieven met aanzienlijke sociale impact. Op initiatief en met financiering van DGD, de Belgische Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking, wil de BPF de betrokkenheid van de private sector bij het verwezenlijken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen stimuleren.

Het operationeel beheer van de BPF is toevertrouwd aan de Koning Boudewijnstichting.

Selectieprocedure

Projecten in de DRC

Digitale Prijs voor Ontwikkeling (D4D)

De D4D-prijs is een tweejaarlijks initiatief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika met de steun van de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD). Het beloont initiatieven die digitale technologie gebruiken als ontwikkelingshefboom om bij te dragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

De D4D-prijs kent geen thematische beperkingen. Alle projecten/ideeën rond digitale technologie voor ontwikkeling komen in aanmerking.

Net als bij de vorige oproepen zal ook de volgende projectoproep op deze site worden gepubliceerd.

Winnaars van voorgaande jaren.

Hoe deelnemen ?

Databank over de Belgische publieke ontwikkelingshulp in de DRC (ODA)

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking wil transparant communiceren over haar interventies.

Als u meer wilt weten over de Belgische Ontwikkelingssamenwerking in de DRC, kunt u de DRC als land selecteren op de website openaid. Daar vindt u meer informatie over de verschillende ondersteunde projecten en programma's.

Op de website diplomatie.be kunt u onder de rubriek “ODA-database” dashboards genereren over de Belgische ODA in de DRC door de DRC te selecteren.

Meer informatie over de projecten van Enabel in Congo.